Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna www.uagi.fora.pl
kobiecy punkt widzenia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wielkanoc :)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:24, 04 Kwi 2009    Temat postu: Wielkanoc :)

Już niedługo święta Smile
Jakie macie menu Wielkanocne?

Jak wiadomo królują jajka więc podam sprawdzone przepisy, które polecam:
Jajka faszerowane różnymi pysznościami
Składniki
koniecznie kilka jajek, majonez i garnek z wodą

reszta zalezy od Waszego gustu Smile

Farsz pieczarkowy:
Kilka pieczarek umyć, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Po wystudzeniu rodrobnić (najlepiej widelcem) razem z żółtkami, przyprawami i majonezem.

Farsz serowy:
Ser żółty zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wymieszać z żółtkami i majonezem. Przyprawić.

Farsz szynkowy:
Szynkę konserwową drobniutko posiekać. Dodać żółtka i przyprawy. Wymieszać z ketchupem.

Farsz ziołowy:
Zółtka wymieszać z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Połączyć z majonezem, solą i pieprzem.
[link widoczny dla zalogowanych]

Zamierzam też zrobić przekąskę, którą robiłam na Boże Narodzenie, była tak pyszniutka że postanowiłam ja zrobić i na Wielkanoc Mr. Green



Grzyby jak ryby
Składniki:

1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże - bielutkie). Wykorzystujemy tylko kapelusze, reszte można wykorzystac np. do zrobienia zapiekanek dziecion na kolację
3 średnie cebule,
3 ogórki konserwowe
2 jajka,
sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona)


Zalewa:

4 szklanki wody,
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu koniecznie Pudliszki (łagodny ) !!!!
1 słoik koncentratu koniecznie Pudliszki !!!!
1 łyzka soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy

Pieczarki po wycięciu nóżek (używamy samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i smażymy na goracym oleju na złoty kolor.

W miedzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.

Usmażone grzyby przekładamy jak niżej:
I warstwa - grzyby,
II warstwa - surowa, pokrojona w plastry cebula
III warstwa - grzyby
IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki

Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą, po wystygnięciu przekładany w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.

Tą przystawkę nalezy podawać nastepnego dnia po sporządzeniu.
[link widoczny dla zalogowanych]

Przepisy ze strony Wielkie Żarcie


Jeszcze podam przepis na jaja pływające

Składniki
5 jaj,
majonez 5 łyżek,
śmietana kwaśna 18% 200ml,
żółty ser 4 plastry,
szynka gotowana 2 plastry,
sól, pieprz, szczypiorek - pęczek, mielona czerwona papryka ostra - łyżeczka.
Sposób przyrządzania
Jaja ugotować na twardo. Obrać ze skorupek. Majonez i śmietanę wymieszać na gęsty sos, posolić, popieprzyć. Do salaterki wlać większą część sosu, posypać go posiekaną drobno szynką, ułożyć na tym połówki jaj, polać resztą sosu, posypać posiekanym drobno żółtym serem , posiekanym szczypiorkiem i na to posypać łyżeczkę ostrej papryki. Smacznego Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez jotemka dnia Sob 8:38, 04 Kwi 2009, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:28, 04 Kwi 2009    Temat postu:

mniam zwłaszcza te jaja

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:36, 04 Kwi 2009    Temat postu:

agabil1 napisał:
mniam zwłaszcza te jaja


Aguś Ty też lubisz jajka?
bo ja uwielbiam, zwłaszcza z majonezem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:56, 04 Kwi 2009    Temat postu:

Jolu, uwielbiam jajka-na miękko, sadzone, na twardo, jajecznicę, faszerowane, pastę jajeczną etc etc

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:02, 04 Kwi 2009    Temat postu:

Zobaczcie co znalazłam Smile
[link widoczny dla zalogowanych]

albo to
[link widoczny dla zalogowanych]

w sam raz dla dzieci, chociaż nie tylko


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
poziomka
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nigdziebądź

PostWysłany: Sob 15:40, 04 Kwi 2009    Temat postu:

witajcie!Smile

ależ smakowity temat!Smile))

u nas w tym roku święta wyjątkowe, chociaż przyczyna takich właśnie jest niemiła. Moja Babcia jest chora i w tym roku ma od nas zakaz gotowania i ruszania się z domu, dlatego my przyjeżdzamy do Niej i do Dziadka i przywozimy wałówkę!

ja robię dwie sałatki - jarzynową i śledziową, oraz rybkę po grecku, Mama ciasta i żurek, a Ciocia nie wiemy co, ale na pewno pyszności;)

na sałatkę jarzynową nie muszę poadawac chyba przepisu, ale podam na śledziową. Jest pyszna!

podaję bez proporcji, bo zawsze robię 'na oko' Wink

śledź w oleju
cebulka/szczypior
jajka
ogórek kiszony
fasolka czerwona
jabłko
majonez [może byc wymieszany z jogurtem greckim ]
sól+pieprz

No i może te jajeczka faszerowane zrobię zaprezentowane powyżej?Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
antii




Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 303
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:45, 04 Kwi 2009    Temat postu:

ale bym coś zjadła Mr. Green

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karmeleiro




Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Sob 18:37, 11 Kwi 2009    Temat postu:

jotenko,z aciekawil mnie Twoj przepis na grzyby jak ryby Smile czasem robie takie smazone panierowane pieczarki - nastepnym razem wyprobuje Twoje cudo!

w tym roku nie robilam za duzo, bo jedziemy najpierw do mojej mamy i pozniej do tesciowej. w ramach prezntu zawioze do nich po kawalku mazurka z ogromna iloscia bakali i pasche, a do domu, do chleba, oprocz jajek, mam schab pieczony ze sliwkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin