Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna www.uagi.fora.pl
kobiecy punkt widzenia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Biszkopt z truskawkami :D

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:23, 27 Sie 2008    Temat postu: Biszkopt z truskawkami :D

Składniki
4 jaja
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru zwykłego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

około 0,5 litra śmietany 18 %
truskawki do wyłożenia na ciasto
2 galaretki truskawkowe



1. Ubijam mikserem białka , do sztywnych białek dodaję cukier i ubijam dalej, a następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam mikserem.
2. Do ubitej piany z cukrem i zółtkami wsypuję przesiane mąki i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszam - łyżką Smile
3. Przekładam do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną ani niczym innym. Moja blaszka ma średnicę około 27 cm ale troszkę większa byłaby nieco lepsza.
4. Piekę w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do zezłocenia się ciasta, czasami około 40 minut a czasem dłużej. Zazwyczaj grzeję tylko od dołu ale ostatnim razem przy włączonej górze na wierzchu zrobiła się chrupiąca skórka i też było dobrze.
5. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika gorące ciasto. Odpinam brzeg gorącej formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę- ciasta. Dół zostaje na blasze - przypinam brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlewam a raczej wkładam - bo 18 % jest raczej gęsta - śmietanę. Rozsmarowuję równo śmietanę i nakładam uprzednio odcietą górną warstwę ciasta i lekko dociskam.
6. Ciasto stygnie. Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężęjącą galaretką.


Przepis ze strony [link widoczny dla zalogowanych]

Zoabaczcie jak wygląda i jakie są inne jego wersje Mr. Green


Robiłam go już wiele razy, za każdym razem z innymi owocami i inną 'górą' sama sie dziwiłam jak można zwykłą śmietane wlać na ciasto Shocked otóż mozna i powiem Wam że to jest pyszniutkie. Można też dodać zamaiast śmietany np. jogurt owocowy gęsty Mr. Green naprawde polecam ...nie pożałujecie Ok!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez jotemka dnia Sob 6:43, 11 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hosenka
Moderator



Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 242
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 7:03, 28 Sie 2008    Temat postu:

Mmmm brzmi smakowicie Mam akurat sporo borówek, może bym wypróbowala ...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:55, 28 Sie 2008    Temat postu:

Borówki? to te takie czerwone i kwaśne????
Zawsze mi sie mylą z żurawinami Mr. Green

Ja robie na sobotę ten placek z brzoskwiniami Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hosenka
Moderator



Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 242
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 6:47, 29 Sie 2008    Temat postu:

czewone i kwaśne to własnie żurawina Wink

borówki to te fioletowe Wink

(mi się ZAWSEZ myli Szwecja ze Szwajcarią i Gliwice z Gorlicami)


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Hosenka dnia Pią 6:48, 29 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paulina




Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 612
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:34, 29 Sie 2008    Temat postu:

Hosenka napisał:
czewone i kwaśne to własnie żurawina Wink

borówki to te fioletowe Wink

(mi się ZAWSEZ myli Szwecja ze Szwajcarią i Gliwice z Gorlicami)
Szwecja ze Szwajcarią też mi się myli. I jeszcze Austria z Australią

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lilly
Moderator



Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Pią 20:36, 05 Wrz 2008    Temat postu:

narobiłyście mi smaka na słodkości

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 7:39, 30 Paź 2008    Temat postu:

Oto ciasto i jego modyfikacje :hamster_inlove:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:47, 07 Kwi 2009    Temat postu:

Postanowiłam , że na Święta zrobie ten biszkopt i przełoże tym kremem
1/2 litra śmietany 18% lub 30% (lub 2*400g śmietany)
2 tabliczki białej czekolady
2 śnieżki
2 paczki wiórek (200g)
Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu w garnku razem z czekoladą aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie po ostygnięciu schładzamy w lodówce, po schłodzeniu miksujemy ze śnieżką. Na końcu wsypujemy ponad połowę wiórek (można wiórki zarumienić na suchej patelni- osobiście uważam że smażone wiórki są smaczniejsze)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:23, 07 Kwi 2009    Temat postu:

smakowicie wygląda, no i przepis nieskomplikowany

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 5:43, 09 Kwi 2009    Temat postu:

agabil1 napisał:
smakowicie wygląda, no i przepis nieskomplikowany

Najlepsze jest to, że ten biszkopt zawsze mi sie udaje, mimo że mój piekarnik woła o pomste do nieba
Co do tej śmietany, to podchodziłam do niej jak do jeża, ale sie odważyłam i ciasto jest moim ulubionym, bo nie jest takie słodkie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:46, 09 Kwi 2009    Temat postu:

Pyszniutkie, od dawna chodzi za mną wersja truskawkowa.
Czy w punkcie 2 mieszasz też mikserem?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 6:41, 11 Kwi 2009    Temat postu:

EvA napisał:
Pyszniutkie, od dawna chodzi za mną wersja truskawkowa.
Czy w punkcie 2 mieszasz też mikserem?

Nie , nie mikserem, łyżką delikatnie mieszam, tak aby wszystko się ładnie połączyło.
Dzięki za uwagę, zaraz dopisze łyzkę


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez jotemka dnia Sob 6:52, 11 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin