Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna www.uagi.fora.pl
kobiecy punkt widzenia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

DANIA KUCHNI WŁOSKIEJ

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 10:41, 19 Paź 2008    Temat postu: DANIA KUCHNI WŁOSKIEJ

Odkąd dostałam książkę "Kuchnia Włoska" wydawnictwa Bellona, nie rozstaję się z nią.
Kuchnia włoska rządzi. Dzisiaj przedstawiam więc przepis na pizzę, wg przepisu z w/w książki.
Świetny, polecam. Książka również. Smile

PIZZA

Składniki na rozczyn: 2/3 szklanki letniej wody, szczypta cukru, drożdże (świeże lub suche aktywne). Te ostatnie sprzedawane są w opakowaniach 7,5 g. Są one dwukrotnie mocniejsze niż świeże, więc wystarczy połowa podanej w przepisie ilości.

Z podanych składników otrzymamy około 350 g ciasta na pizzę. Wystarcza to na jedną okrągłą pizzę dla jednej lub dwóch osób.

Przygotowanie rozczynu z drożdży:
Drożdże włożyć do małej miski. Dodać cukier i połowę ilości letniej wody. Mieszać delikatnie aż się rozpuszczą. Odstawić miskę na 10-15 minut. Na powierzchni utworzy się piana. Zanim dodamy rozczyn do ciasta, jeszcze raz go wymieszać.

Podstawowe składniki do wyrobienia ciasta:
2 – 2 ½ szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, rozczyn z drożdży, reszta letniej wody
Wsypać mąkę do dużej miski i posolić. Zrobić w niej dołek i wlać w niego rozczyn z drożdży, trochę letniej wody. Wymieszać drewnianą łyżką. Mieszać aż zniknie prawie cała mąka.

Blat bądź stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki. Powinna to być dodatkowa mąka, oprócz ilości podanej w przepisie, w ilości około ½ szklanki (60 g). Z ciasta uformować kulę.
Wyrabiać ciasto, starając się unikać dodawania zbyt dużej ilości dodatkowej mąki, bo pizza będzie niesmaczna.

Wyrabianie ciasta:
Nacisnąć ciasto, żeby nieco je spłaszczyć. Chwycić przeciwległy koniec, zawinąć je krótko w swoim kierunku, po czym ponownie odsunąć od siebie nasadą dłoni. Ruchami nadgarstków przysunąć je do siebie, zawinąć przeciwległy koniec, obrócić o 90 stopni i ponownie odsunąć je od siebie. Powtarzać te ruchy najdelikatniej, przez 7-8 minut. Kiedy ciasto będzie już sprężyste i przestanie kleić się do rąk czy blatu, podnieść je do góry i kilkakrotnie silnie uderzyć nim o powierzchnię blatu. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pod powierzchnią powinno być widać pęcherzyki powietrza, a naciśnięte ciasto powinno wracać do poprzedniego kształtu.

Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski i przykryć ściereczką. Podczas wyrastania ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość. Można to sprawdzić wkładając palec w ciasto. Jeśli pozostanie w nim odcisk, ciasto jest gotowe.

Kiedy ciasto wyrośnie, wygnieść je przez około minutę na blacie oprószonym mąką. Rękami bądź wałkiem nadać pizzy odpowiedni kształt. Rozciągać tak długo, aby nadać mu pożądaną grubość.
Na koniec wykonać palcami brzeżek wokół pizzy, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Przełożyć ciasto na blachę wysmarowaną oliwą.

Nałożyć nadzienie.

U mnie to było salami, pieczarki, ser.

Piec w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez około 12 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:47, 28 Paź 2008    Temat postu:

Dzięki za ten przepis, zapisałam go sobie i mam zamiar wypróbować w najbliższym czasie. U mnie na pewno oprócz sera, wędliny i pieczarek będzie też ananas Smile Fajnie też dodać jakiejś zieleniny - ja uwielbiam rukolę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:54, 28 Paź 2008    Temat postu:

Podstawą oczywiście jest przepis na ciasto, a nadzienie można modyfikować na wiele sposobów. Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:42, 24 Cze 2009    Temat postu:

Joasiu, ile dajesz świeżych drożdży?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
poziomka
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nigdziebądź

PostWysłany: Sob 23:15, 12 Wrz 2009    Temat postu:

uwielbiam kuchnię włoską!


ja dziś nie miałam pomysłu na obiad, cały dzień byłam sama, a do tego lodówka niekoniecznie zapełniona. Tak sobie pomyślałam, że wykorzystam to, co mam i zobiłam makaron penne z pesto i dodatkami.

Ugotowałam penne, potem na rozgrzaną patelnię wrzuciłam kawałek serka pleśniowego, który gdzieś tam się walał. Do tego kilka kawałków suszonych pomidorów, kilka oliwek, dodałam pesto [takie z pomidorami z Lidla], na końcu makaron. Zamieszac i szamac! Tylko nie poparzyc języka!

Wyszło pychotka:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 10:51, 13 Wrz 2009    Temat postu:

uwielbiam domową pizzę, z Przemkiem tylko taką robimy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:19, 17 Wrz 2009    Temat postu:

Joasiu, muszę wypróbować ten przepis, bo pizze to ja kochaaam Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin