Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna www.uagi.fora.pl
kobiecy punkt widzenia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy na dania z bakłażana

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
supracolor
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 528
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 17:03, 05 Cze 2008    Temat postu: Przepisy na dania z bakłażana

No właśnie.. mam w domu bakłażana, kucharka ze mnie kiepska jeszcze, ale trzeba coś z tym warzywkiem zrobić, bo się zepsuje (chociaż datę wazności ma do 2011:D)

Macie jakieś pomysły, sprawdzone przepisy?> Ale takie w miarę proste?Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:21, 05 Cze 2008    Temat postu:

Ja bym go zrobiła faszerowanego.

Tzn. przekroić go wzdłuż na pół, usunąć małą łyżeczką pestki i część miąższu. Ok. 3 cm miąższu pozostawić. Wydrążonego bakłażana posypać solą i pozostawić na jakiś czas (ok. 20-30 minut) by puścił sok.
Zrobić farsz w zależności co masz w lodówce i co lubisz.

Np. na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pomidorki, pozostałą część miąższu który wcześniej wydrążałaś. To wszystko dusić do miękkości. W tym czasie ugotować ryż.
Ryż dodać do farszu, przyprawić oregano, szczyptą soli do smaku.
Napełnić bakłażana farszem pomidorowo - ryżowym, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec w piekarniku. Możesz całość polać jeszcze sosem pomidorowym. Smile
Piecze się go ok. 30 minut w temp. 180 C. Smile

Smakuje świetnie.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Joasia dnia Czw 17:22, 05 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
supracolor
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 528
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 17:45, 05 Cze 2008    Temat postu:

Mniam! Dobrze, ze mam w domu wszystkie produkty o których wspomniałaśSmile aż nabrałam ochoty na gotowanie Wink czytałam gdzieś jeszcze o jakimś przepisie z ciastem naleśnikowym, ale do końca nie wiem jak się za to zabrać, więc skorzystam z Twojego przepisu. Dziękuję:*

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 18:39, 05 Cze 2008    Temat postu:

Mam nadzieję że będzie Ci smakowało.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:47, 05 Cze 2008    Temat postu:

Liczymy na zdjęcia Cool

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
magrein




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:33, 05 Cze 2008    Temat postu:

Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze bakłażana nie jadłam. Ciągle sobie obiecuję, że kupię i zrobię według przepisu koleżanki, ale do tej pory nie spróbowałam.
Wklejam przepis ma Mousakę:
mousaka - typowo grecka potrawa
-2 duże bakłażany
1 duża cebula
ok. 60 dag mięsa mielonego (1 puszka pomidorów, lub świeże 6-7 pomidory
oregano , mielony kminek, cynamon - te przyprawy super podkreślają smak potrawy, niesamowicie ,sól, pieprz , czosnek
oliwa lub olej do smażenia
sos: 2 łyżki masła , 2 łyżki mąki , 1 i 1/4 szklanki mleka , 1 jajko ,sól, pieprz -czyli beszamel + przyprawy i jajko , można bez jajka
1 łyżka startego żółtego sera , do posypania: żółty ser, tarta bułka.
Na początku kroimy bakłażana w plasterki, solimy i odstawiamy na 1/2 godziny. Następnie osączamy go i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy ok.5 minut,wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Cebulę kroimy, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso i smażymy mieszając do czasu, aż mięso zmieni kolor na brązowy (jesli musake robimy z gotowego mięsa mielonego, ktore często jest tłuste, w czasie smazenia wydziela sie cos w rodzaju rosołu i nalezy go odlac przed dodaniem pomidorów)
Dodajemy pomidory razem z zalewą, czosnek, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło, zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy mąkę, stawiamy znów na palnik i stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy wtedy ser i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Łyżkę gorącego sosu mieszamy z żółtkiem, wlewamy do reszty.
Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z sosem.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki bakłażana i mięso – na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem
i tartą bułką, wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut, do czasu, aż wierzch ślicznie się zrumieni.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez magrein dnia Czw 20:37, 05 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 8:05, 08 Cze 2008    Temat postu:

Hehehehe ja też nigdy nie jadłam tego bakłażana Laughing
Kurcze nawet go chyba nie widziałam Shocked


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lilly
Moderator



Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Nie 14:38, 08 Cze 2008    Temat postu:

jak znajdę przepis na fajną sałatkę z bakłażana, to wkleję, bo jest pyszna (i jednocześnie efektowna Wink )
a w ogóle uwaga dla smażących bakłażana po raz pierwszy, chłonie tłuszcz jak gąbka! dlatego lepiej go grillować bez dodatku oliwy albo osączać potem na ręczniczkach papierowych


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin