Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna www.uagi.fora.pl
kobiecy punkt widzenia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

jak to jest z tym chlebem?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
poziomka
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nigdziebądź

PostWysłany: Pią 17:55, 06 Cze 2008    Temat postu: jak to jest z tym chlebem?

Dziewczyny, jak to jest z tym chlebem? Jest żytni, pszenny, razowy etc.

czym one się różnią i dlaczego jeden jest lepszy od drugiego? Taki np. żytni jest w czymś lepszy/gorszy od pszennego?

Trąbi się, że białe pieczywo jest niezdrowe, no ok, ale ja bym chciała wiedziec, które w czym jest gorsze;)

Temat sponsoruje literka P, jak Przydomowa Piekarenka;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
moni




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Düsseldorf

PostWysłany: Pią 18:10, 06 Cze 2008    Temat postu:

Ano biele jest niezdrowe bo uzywa sie bialej maki. Biala maka robi sie ze srodka ziaren zboza. W produkcji pozbywa sie tej wierzchniej warstwy, ktora jest bogata w blonnik. Zostawia sie tylko srodek. Pieczywo z ciemnej maki czyli takiej z pelnych ziaren zboz zawiera wszestkie mikroelementy i blonnik ktore znajduje sie w wierzchniej szali zboza(jakby to nazwac skorce). Mieli sie cale ziarna i dlatego pieczywo z pelnego ziarna czyli razowe jest zdrowsze, bo zawiera blonnik i przez to jest duzej trawione przez co nie czujemy tak szybko glodu, a sam blonnik jest czyscicielem naszych jelit z odpadow, ktore sa tworzone w porocesie trawienia, a ktore potem musiamy wydalic. Gdy zjadamy za malo blonnika to resztki te zalegaja miedzy wypustakami w jelitach i moga przyczyniac sie do powstawiania raka jelita.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
poziomka
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nigdziebądź

PostWysłany: Pią 18:14, 06 Cze 2008    Temat postu:

no ale czym np. różni się biały chlebek żytni od białego pszennego? Czy któryś jest lepszy?

jem mało pieczywa w ogóle, ale jeśli już to albo chleb razowy właśnie, albo BIAŁE bułeczki:P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
supracolor
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 528
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 21:15, 06 Cze 2008    Temat postu:

to chyba kwesta gusty, który jest lepszy. Ja lubię chlebuś razowy, ale znacznie bardziej lubie pszenny, chyba za to, że jest taki drobnoziarnisty i miekki i chrupiący, kiedy jest świeży.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
moni




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Düsseldorf

PostWysłany: Sob 8:25, 07 Cze 2008    Temat postu:

Podobno z bialego pieczywa lepszy jest zytni niz pszenny. Pszenny podoba ma same weglowodany i zadych odzywczych skladnikow.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:47, 07 Cze 2008    Temat postu:

ja często kupuje chlebek z pięciu zbóż...pycha nie jest tak kwaśny jak razowy, dużo fajnych pesteczek i ziarenek i jest taki pulchniutki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
poziomka
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nigdziebądź

PostWysłany: Sob 21:49, 07 Cze 2008    Temat postu:

ja kupuję ciemny z ziarnami dyni, rewelacja:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 8:03, 08 Cze 2008    Temat postu:

Ja ostatnio nie jem chleba....gdzies mi nie podchodzi Laughing
Ale słysze duzo pozytywnych opini na temat razowego więc chyba spróbuje...zwłaszcza z pestkami Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin