Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna www.uagi.fora.pl
kobiecy punkt widzenia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

piróg łódzko-biłgorajski

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lilly
Moderator



Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Pon 20:04, 14 Lip 2008    Temat postu: piróg łódzko-biłgorajski

jak mówiłam, prościzna, ale też nie każdemu musi smakować, a zatem:
1 kg ziemniaków
250 g białego twarogu (wszystko jedno tłusty czy chudy)
4-5 łyżek śmietany 18%
2 woreczki (lub 200g) kaszy gryczanej
1 łyżka masła
sól, pieprz, przyprawy według uznania.

ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem na ładną masę.
kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (około 15 minut), dodajemy do utłuczonych ziemniaków, dodajemy pokruszony twaróg, śmietanę i masło. wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto do tortownicy. siup do piekarnika na 1,5 godziny w 180 stopniach. jak wierzch pędzie się ładnie rumienił, można wyciągać.
to jest przepis jaki dostałam od teściowej i właściwie sama pierwszy raz to ciasto robiłam. mam już sama kilka spostrzeżeń jak można je ulepszyć Smile zamiast połowy śmietany można dać ze 2 jajka, fajnie zetną ciasto, można dodać skwatek, boczku lub podsmażonej cebulki. aha i nie jemy na gorąco, bo nie dość, że można się nabawić skrętu kiszek Wink) to gorące jest jeszcze nie do końca związane i się może rozpadać. potem można zjeść z kefirem, jogurtem, sosem grzybowym, właściwie dowolność pełna Smile
jak ściągnę zdjęcia to postaram się cosik wrzucić, żeby był jakis pogląd Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
moni




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Düsseldorf

PostWysłany: Pon 20:08, 14 Lip 2008    Temat postu:

O fajnie ze podalas przepis.
Ja uwielbiam jesc gorace... no coz ale i tak poczekam z tym bo nie mam kaszy, ze smietana bedzie ciezko u mnie, 30-tka i 10-tka jest wszedzie ale 18-tke ciezko dostac.
No i chlopina moj to nie jada kaszy, ani sera chodz w takim zamyrdanym to moze i by zjadl.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lilly
Moderator



Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Pon 20:34, 14 Lip 2008    Temat postu:

Moni, ja podałam 18%, ale myślę, że jak będzie inna to też się zrobi, wydaje mi się, że nie da się tego zepsuć Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karmeleiro




Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 21:56, 14 Lip 2008    Temat postu:

ooo, nie znalam zupelnie tego przepisu! brzmi bardzo smacznie!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paulina




Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 612
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:58, 15 Lip 2008    Temat postu:

Karmeleiro napisał:
ooo, nie znalam zupelnie tego przepisu! brzmi bardzo smacznie!
JA też tej potrawy nie znałam Smile > Brzmi pysznie Smile . Lilly to jak to w takim razie jeść? Całkiem zimne? Czy po prostu nie gorące, ale ciepłe?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:06, 15 Lip 2008    Temat postu:

mniam mniam a trzeba koniecznie na zimno czy można na ciepło?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:29, 15 Lip 2008    Temat postu:

Z opisu już wygląda bardzo apetycznie. Smile Smile Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lilly
Moderator



Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Wto 18:15, 15 Lip 2008    Temat postu:

można jeść i ciepłe, kwestia tego, żeby nie było paciają Smile potem po ostygnięciu można kroić kawałki i odsmażać, pełna dowolność Smile
wrzuciłam na [link widoczny dla zalogowanych] dwa zdjęcia jak to mniej więcej wyglądało Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez lilly dnia Wto 18:25, 15 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
moni




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Düsseldorf

PostWysłany: Wto 18:50, 15 Lip 2008    Temat postu:

Skorke ma jak u razowca kurcze to musze przy okazji jak bede w duzym markecie sie za kasza rozejrzec a jak nie bede to z PL sobie w pazdzierniku przywioze.

Albo... chyba w Kaiser´s powinni miec kasze, chodz nie jestem pewna to nie jest duzy sklep, ale maja wiecej niz w Aldi. Bede robic to ciacho, fajnie wyglada


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin