Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna www.uagi.fora.pl
kobiecy punkt widzenia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Boczek pieczony

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marzenka
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:21, 22 Lip 2008    Temat postu: Boczek pieczony

Jako iż boczek wyszedł całkiem niezły, podaję przepis Smile

- kawałek boczku surowego (ja miałam 1-1,5 kg)
- przyprawy (pieprz, sól, vegeta, papryka, majeranek)
- cebula
- olej (kilka łyżek)
do zalewy:
- liść laurowy, ziele angielskie
- kostka rosołowa (u mnie wołowa)


Boczek smarujemy olejem, posypujemy przyprawami (dajemy obficie majeranku). W boczku robimy tzw. kieszeń, którą również smarujemy olejem i posypujemy przyprawami.
Całość przyprawiona niech sobie odstoi (od 0,5 godziny do nawet całej nocy, w zależności ile mamy czasu).
Cebulę kroimy cienko i wypychamy nią kieszeń oraz posypujemy trochę na wierzchu boczku.
Przygotowujemy zalewę: rozpuszczamy kostkę rosołową w szklance wody dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe. Zalewamy zalewą boczek i do piekarnika Smile
Pieczemy około 2 godziny w temperaturze 200 stopni (co jakiś czas boczek polewamy zalewą, lub odwracamy na drugą stronę)- do miękkości. Pół godziny przed końcem pieczenia dodałam do sosu łyżkę musztardy.

Jak same widzicie, przepis banalnie łatwy Smile
Jakbym coś sknociła w opisie i coś było nie jasne, to piszcie.
Mam nadzieję, że i Wam posmakuje tak jak nam
Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
moni




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Düsseldorf

PostWysłany: Wto 15:31, 22 Lip 2008    Temat postu:

O ja robilam bez zalewy.
Jezusie... ale mi slina cieknie. taki ostygniety juz boczek pokroic na chlebek... mmmmmmmm


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marzenka
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:37, 22 Lip 2008    Temat postu:

My zjedliśmy na ciepło z ziemniaczkami i sałatką Smile
Też pyszny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karmeleiro




Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Wto 21:28, 22 Lip 2008    Temat postu:

mmm, pycha! robilam bez cebulki i bez takiej zalewy za to z ogromna iloscia boczku i z przeznaczeniem jedzenia na zimno Smile

nastepnym razem wyprobuje Twoj przepis!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marzenka
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:36, 23 Lip 2008    Temat postu:

A jak robicie bez zalewy to pieczecie pewnie w folii?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karmeleiro




Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Śro 10:11, 23 Lip 2008    Temat postu:

ja pieklam w zaroodpornym naczyniu, do momentu, jak mi w piekarniku nie peklo, tluszcz sie wylal, gaz zapalil...

zeby mieso bylo soczyste, dobrze jest przed pieczeniem rozgrzac mocno patelnie z tluszczem i wrzucic na to miesko. opiec z kazdej strony, tak, zeby sie scielo i lekko przyrumienilo. Wowczas wystaczy lekko zakryc folia. Z kazdym tak mozna Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
moni




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Düsseldorf

PostWysłany: Śro 14:58, 23 Lip 2008    Temat postu:

A ja nacieralam olejem, ale lekko, bo boczek sam w sobie jest tlusty. naciaralam sola, majerankiem o wiadomo majeranek poprawia trawienie tlustych potraw. Troche papryki, ale slodkiej bo maz pikentnego nie zje. kto lubi przyprawia jak chce. Potem wkladalam to do prodiza( w PL nie mialam piekarnika, tzn mialam ale popsuty) i pieklam z dobra godzinke, albo i poltorej. Teraz mam porzadny pierkanik na prad i na blasze pieklam. Super chrubka skorka mu sie robi. A jeszcze oblozylam cebulka i tak troche postal, wiec byl aromatyczny. Jak wyciagnelam boczek to oczywiscie juz z jednej strony sie zabralam za niego hihihi, ale ze chcialam uraczyc chlopa to zostawilam. Ciezko bylo tak sie kolo niego krzatac, ale dalam rade hihihi.

A to obiadu to kroilam w paski ok 1cm i na patelnie. obsmazylam z kazdej strony, zalalam potem woda, przyprawilam i podgotowalam z pol godziny. Jako ze boczek w ostatnich latach to sporo miesa min 50% miesa i 50% tluszczu to takie dane jest palce lizac. Pamietam jeszcze z dziecinstwa ze tak dobrze nie bylo. Wtedy boczek mial praktycznie tylko tluszcz a miesa co kot naplakal.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marzenka
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 547
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 8:55, 24 Lip 2008    Temat postu:

Już wszystko jasne Smile Jak tak o tym boczku piszemy, to znowu mi się go zachciało Laughing
A ja uwielbiam boczek wędzony, zwłaszcza z jajkami i pomidorkami...mmmm, aż mi się jeść zachciało


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:38, 11 Sie 2008    Temat postu:

buuuuu.....zablokujcie mi wstęp na kulinaria :hamster_yells:
Już widze ten boczuś na moim talerzu Embarassed
i boczusie mi większe urosna Neutral


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
katatarzyna




Dołączył: 26 Lip 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:35, 11 Sie 2008    Temat postu:

a jakby ten boczek upiec w rękawie bez zalewy?

byłoby?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
moni




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Düsseldorf

PostWysłany: Wto 9:12, 12 Sie 2008    Temat postu:

Kasia ja tak robilam nic nie zalewalam i mial super skorke jak wystagnal.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 7:00, 14 Sie 2008    Temat postu:

No i robie go w sobote Smile
Kusicielki Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin