Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna www.uagi.fora.pl
kobiecy punkt widzenia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kurczak z rodzynkami i cynamonem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karmeleiro




Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Wto 14:07, 15 Lip 2008    Temat postu: kurczak z rodzynkami i cynamonem

Palce lizac!! Ja nie moglam sie oprzec, co zreszta sugeruje nawet A. Maciag w swojej ksiazce.

Smak, jak dla mnie, niespotykany, wykwintny. Nawet moja mama byla pod wrazeniem, a ona to tak srednio lubi nowosci probowac. Do tego, ja tylko natarlam mieso, a Krystian robil reszte!!

Smialo moze byc podany w dniu swiatecznym.

co potrzeba
1kurczak, ja wzielam 4 uda wraz z palkami i je przedzielilam,
4zabki czosnku
3 lyzki duzych rodzynek
1 cebula
1/2l wywaru z warzyw (ja znow na kostce rosolowej)
2 jablka
2 lyzeczki curry
1 lyzeczka mielonego cynamonu
50ml czystej wodki
4 lyzki gestej smietany, ewentualnie 2 lyzki maki (to do zageszczenia sosu)
1 lyzka jasnego miodu
sok z 1/2 lub z calej cytryny
2 lyzki oleju z pestek winogron
sol
swiezo zmielony czarny pieprz

przygotowanie

Kurczaka umyc i pokroic na czesci. Odciac nadmiar tluszczu i skory. natrzec sola, czosnkiem i pieprzem i odstawic na godzine.

od razu przebrac i zalac rodzynki ciepla woda.

W szerokim rondu podgrzac olej, wsypac sporo pieprzu. Obsmazyc kawalki kurczaka ze wszystkich stron na duzym ogniu.

Zmniejszyc ogien, dodac posiekana cebule i mieszajac, smazyc kilka minut. Powoli wrac do garnka cieply wywar. Przykryc i dusic na nieduzym ogniu 30 minut.

Dodac obrane i pokrojone w kostke jablka, curry, cynamon, wodke i dusic nastepne 20 minut.

Gdy kurczak bedzie miekki, delikatnie go wyjac i zagescic sos (smietana labo maka). Dokladnie wymieszac.

Dodac miod, sok z cytryny, odsaczone rodzynki. Doprawic sola i pieprzem.

Dodac kurczaka i jeszcze kilka minut poddusic.

Kurczak jest pycha. Sos wysmienity, podjadalam go z chlebem. Wyszlo go sporo, wiec nadmiar, niezuzyty zamrazam.

przepis z ksiazki "Smak zycia" A Maciag


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Karmeleiro dnia Wto 14:08, 15 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:14, 15 Lip 2008    Temat postu:

mniaaaam, muszę zrobic koniecznie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:31, 11 Sie 2008    Temat postu:

No i po co ja tu właziłam odchudzać sie musze!!!!!!
Teraz na bank zrobie tego kurczaczka :hamster_inlove:


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin