Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna www.uagi.fora.pl
kobiecy punkt widzenia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tiramisu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 8:57, 16 Lut 2009    Temat postu: Tiramisu

Tiramisu - pyszny włoski deser, z serka Mascarpone, bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Przepis jest na wieczku opakowania, ja najczęściej kupuję serek Mascarpone Epiu, ale można też inny np. z Piątnicy (jest tańszy). Zmodyfikowałam trochę przepis i dodaję też bitą śmietanę.

[link widoczny dla zalogowanych]

Składniki:
- serek Mascarpone 250g
- 4 jajka
- cukier (1/4 szklanki)
- śmietana 30% 200ml
- kawa rozpuszczalna
- koniak/wódka (50g)
- biszkopty podłużne San
- kakao

1. zaparzyć mocną kawę z cukrem (około 250ml)
2. utrzeć żółtka z cukrem do białości
3. dodać serek i wymieszać
4. osobno ubić śmietanę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką
5. do ostygniętej kawy dodać alkohol i wymieszać
6. kłaść na zmianę biszkopty namoczone w kawie i masę serową
7. posypać na wierzchu kakao

Deser trzeba potrzymać przynajmniej 4h w lodówce. Konsystencja powinna być zwarta. Wklejam fotkę Walentynkowego Tiramisu, które ukręciłam mężowi - to jego ulubiony deserek:) Polecam, naprawdę pycha.

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez EvA dnia Pon 9:01, 16 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:31, 16 Lut 2009    Temat postu:

apetycznie i pięknie wygląda

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 17:07, 16 Lut 2009    Temat postu:

Mniam
Ostatnio na moim blogu umieściłam przepis na ulubione ciasto szefa - czyli tyraj misiu

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:13, 16 Lut 2009    Temat postu:

No u mnie w pracy też to ciasto robi furrorę Smile
Ja zawsze robię na imieniny firmowe, robię dwie porcje i wszystkie składniki do nich biorę podwójnie...a i tak jest mało.

Ostatnio koleżanka zrobiła też to ciasto i zamiast jednej warstwy biszkoptów ułożyła banany nasączone w alkoholu. Bardzo mi smakowało, chyba lepiej niż ta zwykła wersja.

Ale u Ciebie ładna porcja wyszła na zdjęciu. Mi takie nie wychodzą - robi się po prostu taka ciapa jak lody. Nie wiem jak to ładnie nałożyć na talerz.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:25, 16 Lut 2009    Temat postu:

Ja robię tiramisu w żaroodpornej niskiej formie prostokątnej. Wyjmuję na talerz, przekładając delikatnie płaską, plastikową łyżką. Smile

Muszę spróbować z tymi bananami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:22, 17 Lut 2009    Temat postu:

Joasiu, teraz zobaczyłam w Twoim przepisie, że robisz bez jajek i dodajesz cukier waniliowy. Nigdy tak nie próbowałam. Ale bez tych jajek to trochę lżejsza wersja więc muszę spróbować.

U mnie wychodzi zawsze bardzo wysokie, tak, że to naczynie jest wypełnione po brzegi (to co na zdjęciu to robiłam wersję mini dla 2 osób). Takie wysokie to ciężko ładnie nałożyć i nie wiem jak to zrobić.

A ile układasz warstw biszkoptów? Trzy?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:33, 17 Lut 2009    Temat postu:

EvA napisał:
Joasiu, teraz zobaczyłam w Twoim przepisie, że robisz bez jajek i dodajesz cukier waniliowy. Nigdy tak nie próbowałam. Ale bez tych jajek to trochę lżejsza wersja więc muszę spróbować.

U mnie wychodzi zawsze bardzo wysokie, tak, że to naczynie jest wypełnione po brzegi (to co na zdjęciu to robiłam wersję mini dla 2 osób). Takie wysokie to ciężko ładnie nałożyć i nie wiem jak to zrobić.

A ile układasz warstw biszkoptów? Trzy?


Tak, ja nie dodaję jajek.
Najczęściej układam trzy warstwy biszkoptów. Smile

A te banany Ewuś to trzeba wcześniej skropić sokiem z cytryny by nie sczerniały, czy ten alkohol je już "zakonserwuje"?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:55, 17 Lut 2009    Temat postu:

A nie wiem jak z tą cytryną. Ale ja bym chyba ich nie kropiła, bo może się smak popsuć, a nawet jak ściemnieją to nie widać będzie bo przecież będą pod warstwą kremu Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:14, 17 Lut 2009    Temat postu:

EvA napisał:
A nie wiem jak z tą cytryną. Ale ja bym chyba ich nie kropiła, bo może się smak popsuć, a nawet jak ściemnieją to nie widać będzie bo przecież będą pod warstwą kremu Smile


Też tak pomyślałam, że w razie czego będą zamaskowane. Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lilly
Moderator



Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 290
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Pią 9:22, 20 Lut 2009    Temat postu:

mniam mniam, kocham tiramisu Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:27, 20 Lut 2009    Temat postu:

Nie tylko Ty Lilly Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czarna_kawa80




Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 10:21, 23 Lut 2009    Temat postu:

ja do masy w trakcie ubijania dodaje łyżkę spirytusu albo amaretto trosze Smile już tłumacze dlaczego Smile otóż dlatego że wtedy krem jest stabilniejszy Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MalibuBlue




Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wyspy Zielonego Przylądka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:24, 23 Lut 2009    Temat postu:

oooo to tego sie nie piecze to i ja zrobię Smile chociaz na diecie jestem ale co tam Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:17, 26 Lut 2009    Temat postu:

czarna_kawa80 napisał:
ja do masy w trakcie ubijania dodaje łyżkę spirytusu albo amaretto trosze Smile już tłumacze dlaczego Smile otóż dlatego że wtedy krem jest stabilniejszy Smile


Dobrze wiedzieć, na pewno wypróbuję, bo czasami wychodzi mi za rzadkie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 15:25, 07 Mar 2009    Temat postu:

Joasiu, ile dodajesz dokładnie cukru waniliowego? Chodzi mi o gramy, bo ja mam opakowanie 16g, na którym jest napisane podwójna porcja i zastanawiam się czy wystarczy? Robię dzisiaj Twoją wersję bez jajek, ale z 0,5 kg serka. Twój przepis jest na 0,5 czy 0,25 kg serka?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 20:12, 07 Mar 2009    Temat postu:

EvA napisał:
Joasiu, ile dodajesz dokładnie cukru waniliowego? Chodzi mi o gramy, bo ja mam opakowanie 16g, na którym jest napisane podwójna porcja i zastanawiam się czy wystarczy? Robię dzisiaj Twoją wersję bez jajek, ale z 0,5 kg serka. Twój przepis jest na 0,5 czy 0,25 kg serka?


Ewo, ja generalnie nie słodzę ani herbaty ani kawy więc do tiramisu też nie dodaję dużo cukru. Jedno opakowanie, a jak masz opakowanie 16 g to ja bym sypnęła połowę. Smile

I pół kilo serka. Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Joasia dnia Sob 20:16, 07 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:01, 11 Mar 2009    Temat postu:

Niestety musiałam dodać jajka ponieważ nie ubiła mi się śmietana Sad Kupiłam Łowicką w kartonie, która jak potem doczytałam, ma właśnie taką cechę, że się nie ubija. Wyszło zatem mniej ale i tak dobre no i pierwszy raz takie gęste, bo nie mieszałam za bardzo serka mikserem tylko łyżką (na jakimś forum kulinarnym ktoś napisał, że serek robi się rzadki jak się go ubija mikserem właśnie).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:04, 11 Mar 2009    Temat postu:

Jeśli śmietanka nie chce się ubić, to można dodać Śmietan-fixu Dr Oetkera. Ot, taki myk. Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:07, 11 Mar 2009    Temat postu:

Tak też to wyczytałam, niestety nie miałam tego w domu. Ale teraz już wiem, że najlepiej kupować śmietanki nie w kartonie Smile Chociaż jedna w kartonie jest taka co się zawsze ładnie ubija, ale nie pamiętam nazwy. W granatowym opakowaniu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joasia
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 1219
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:06, 11 Mar 2009    Temat postu:

EvA napisał:
Tak też to wyczytałam, niestety nie miałam tego w domu. Ale teraz już wiem, że najlepiej kupować śmietanki nie w kartonie Smile Chociaż jedna w kartonie jest taka co się zawsze ładnie ubija, ale nie pamiętam nazwy. W granatowym opakowaniu.


Ja kupuję tę Łaciatą.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Joasia dnia Śro 15:07, 11 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin