Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna www.uagi.fora.pl
kobiecy punkt widzenia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ZIEMNIAKI !!!!!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zyraffka




Dołączył: 15 Sie 2008
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 1:13, 31 Sie 2008    Temat postu: ZIEMNIAKI !!!!!

Stwarzam wątek o ziemniakach, ponieważ je uwielbiam i licze na to, że będziecie zamieszczac tu jakies nieznane mi dotąd przepisy Mr. Green .
Z doświadczenia wiem, że najsmaczniejsze dania przyrządza się w domu korzystając z własnej wyobraźni.

Jako pierwsza podam "przepis" na zwykłe, pieczone ziemniaczki.
Wiem, że ziemniaki się dośc długo pieką i niektórzy je najpierw gotują kilkanaście minut-ale to błąd!! Najlepiej smakują te upieczone od początku do końca Smile .Na początku wybierałam mniejsze ziemniaki, żeby krócej to pieczenie trwało, ale ostatnio stwierdziłam, że to też błądSmile.Najsmaczniejszy jest miąższ,więc lepiej, jak ziemniaczki bedą spore. Żeby się szybciej upiekły, nakłuwam je widelcem jak najgłębiej w kilku miejscach.Czas pieczenia jest różny-ja mam kombiwar i 1,5 kg ziemniaków w temp 220 stopni piecze sie ok godziny(sprawdzam, czy juz są gotowe nożem, bo widelcem mozna przepołowic ziemniaczka). Oczywiście piekę w skórce, ponieważ ziemniaczki sporo wysychają z wierzchu(no i jak sa większe, wtedy zostaje więcej smakowitego środeczka Mr. Green ). Teraz, jak są ziemniaczki młode-jemy je razem z ta skórką Smile .
Oczywiście do tych ziemniaczków OBOWIĄZKOWO podaję twarożek mocno czosnkowy z dodatkiem szczypiorku lub rzodkiewek(najlepiej zrobic samemu z takiego serka naturalnego, bardziej przemielonego).
Mniam, mniam-szybko i sycąco Little thongue man
I tanio!! Mr. Green


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paulina




Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 612
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 11:06, 31 Sie 2008    Temat postu:

No to ja też jeden "przepis" podam. Bardzo proste ale jakie pyszne . Tylko od razu przepraszam moze być bez ładu i sładu bo ja trochę nie jestem jeszcze w stanie logcznie pisać.

Potrzeba udka z kurczaka (nas jest 4 to 4 udka i to jest max)
Ziemniaki się obiera, kroi w kostkę, w garnku polewa sie trochę olejem, wegetą, solą, pieprzem i czym się chce (my jeszcze dajemy paprykę w proszku) w 4 rogach tego wiecie do pieczenia (no jak to się nazywa Laughing , nie blacha, tylko to co na cały piekarnik się mieści Wink ) wysmarowanego olejem dajemy udka, na środek ziemniaki i do piekarnika. Musi się piec z godzinę, ale w sumie danie jednogarnkowe i bardzo dobre, bo ziemniaki przechodzą tym tłuszczem z kurczaka.
Acha tylko trzeba uważać z wszystkim co słone, bo bardzo łatwo przesolić


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:19, 06 Wrz 2008    Temat postu:

uwielbiam takie pieczone ziemniaki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karmeleiro




Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Sob 8:35, 06 Wrz 2008    Temat postu:

Przyznaje, ze piecozne od poczatku sa lepsze, niz te, ktore najpierw sie troche podgotuje. Ale czesto dla oszczednosci czasu, wlasnie je wrzucam najpierw do garnka. Przyznam sie, ze ja akurat najbardziej lubie otoczke ziemniaczka, zamiast miazszu, wiec moge sie z kims podzielic Smile)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:27, 19 Wrz 2008    Temat postu:

No i zrobiłam te ziemniaczki, no i zjadłam
chyba z 4 kg Wstyd


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karmeleiro




Dołączył: 11 Cze 2008
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 15:36, 24 Lis 2008    Temat postu:

polecam:

[link widoczny dla zalogowanych]

dzis wyprobowalam i wlasnie zajadam. PYYYCHA! latwo sie robi i nawet mozna jesc bez zadnych dodatkow, wg mnie sos czosnkowy tylko zabilby smak tego.

pozniej dorzuce zdjecie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adatka




Dołączył: 10 Lis 2008
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:50, 17 Sty 2009    Temat postu:

Razem z męzem uwielbiamy kotlety z ziemniaków przewala oczami najlepiej smakuja z sosem grzybowym ,ale mozna podawac sosy według swoich upodoban Wink



Ugotowane ziemniaki (ok.50dkg)przepuscic przez maszynkę,2 cebule drobno pokroic i przesmazyc na oleju na złoty kolor
.Ziemniaki wymieszac z cebula dodac 2 jajka,3 łyzki tartej bułki,koperek (świezy lub suszony) duzo.
sol pieprz do smaku.
wszystko dokładnie wymieszac ,zrobic małe kotleciki ,panierowac maka,jajko,bułka.smazyc na małym ogniu.

Podawac z sosem i surowką Smile
(Ja zazwyczaj do sosu daje jeszcze piersi z kurczaka )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:57, 17 Sty 2009    Temat postu:

Shocked kotlety z ziemniaków?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adatka




Dołączył: 10 Lis 2008
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 23:04, 17 Sty 2009    Temat postu:

agabil1 napisał:
Shocked kotlety z ziemniaków?



Tak Smile
polecam dla mnie pychotka -często robie Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 23:07, 17 Sty 2009    Temat postu:

muszę spróbować Smile tylko kupię maszynkę Embarassed

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adatka




Dołączył: 10 Lis 2008
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 23:11, 17 Sty 2009    Temat postu:

Aguś nie musisz maszynką ,mozna gorące dobrze tłuczkiem rozciapciac i bedzie ok. Wink


Podaje rowniez przepis na Pieczone Ziemniaki mozna robic na gazie ,ale najlepiej smakuja pieczone na ognisku Smile

w zaleznosci jaki duzy garnek ,wiec trzeba robic na oko ,ze tak powiem Wink

ziemniaki pokroic w plastry ,czerwone buraki w plastry ,kiełbase i boczek pokroic w kostkę,cebule w kostkę.
Na dno garnka dac tłuszcz (nie duzo ,zeby sie nie przypaliło ,ewentualnie mozna połozyc troche smalcu i skore z boczku ) na to ułozyc warstwe ziemniaków posolic popieprzyc ,na ziemniaki układac buraki , nastepnie kiełbase z boczkiem ,na to cebule i znowu ziemniaki posolic popieprzyc ,buraki ,kiełbasa z boczkiem i cebulka itd. w zazeznosci jaki wysoki garnek Wink zazwyczaj te na ognisko (specjalne) sa wysokie wiec wchodzi duzo.Ostatnia warstwa powinna zakonczyc sie ziemniakami i na to dac troche smalcu i margaryny.Piec ok. 50-min ale najlepiej pilnowa bo z tym roznie bywa Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez adatka dnia Sob 23:41, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:21, 17 Wrz 2009    Temat postu:

Pytano mam Smile
Jak gotujecie ziemniaki? Zalewacie zimną wodą i gotujecie, czy wrzucacie na wrzątek?
Coś mi się obiło o uszy , że te wrzucane na wrzątek, nie tracą tyle skł. mineralnych co te drugie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
chuda




Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 337
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:30, 17 Wrz 2009    Temat postu:

Ja zalewam zimną wodą i wtedy daje na gaz, ale też słyszałam, że wrzucane na wrzątek mają więcej składników mineralnych.
Nie powinno się też zostawiać na dłużej obranych ziemniaków w wodzie, bo wtedy zupełnie tracą swoją wartość.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 6:23, 18 Wrz 2009    Temat postu:

A co z solą? Dodajecie ją pod koniec gotowania?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
chuda




Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 337
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 17:06, 18 Wrz 2009    Temat postu:

Ja dodaję na początku, ale jak zapomnę, to na końcu Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paulina




Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 612
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:59, 19 Wrz 2009    Temat postu:

ja zalewam zimną. Łyżeczkę soli dodaje tak w połowie gotowania.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:59, 16 Gru 2009    Temat postu:

Puree robicie? ja czasem tak, tylko że to zdradliwe danie, bo zjada sie go więcej niż normalnych ziemniaków Shocked
To tak jak z frytkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin