Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna www.uagi.fora.pl
kobiecy punkt widzenia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rosół

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 8:47, 25 Wrz 2009    Temat postu: Rosół

Mam pytanie, macie dobry przepis na rosół? Z jakiego mięsa najlepiej, jakie warzywa i czy dodajecie kostki rosołowe czy sama sól? Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
katatarzyna




Dołączył: 26 Lip 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 11:11, 25 Wrz 2009    Temat postu:

warzywa:
por, marchew, pietruszka, podpieczona mała cebula (na ogniu), czasami kawałek selera,

mięso- jakakolwiek część kurczaka (robiłam zarówno z całej kury, jak i np 5 skrzydełek [kiedy byłam w domu sama z bratem, wystarczyła nam taka ilość, bo brat nie lubi mięsa, więc nie opłacało się gotować więcej], 2 udka, itd) - ważne było tylko to, żeby na początek doprowadzić wszystko do wrzenia a kiedy już się to stanie - zostawić na maluteńkim ogniu, tak żeby tylko ''pyrkało'' sobie Wink zawsze wychodził idealnie klarowny i smaczny

przyprawy: warzywko/kucharek/vegeta - do smaku ( kostka rosołowa to w zasadzie to samo, tylko zgniecione z dodatkiem tłuszczu Wink ), nie używamy w domu prawie wcale pieprzu, ale niektórzy dodają go do rosołu, tak samo jak liść laurowy, wg nas jednak liść laurowy nie pasuje do rosołu, ale tak naprawdę ile rodzin, tyle smaków Wink

a i czasami dodawałam jednego suszonego grzybka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 11:47, 25 Wrz 2009    Temat postu:

By rosół był dobry i klarowny musi się długo gotować, najlepiej na małym ogniu. Czasami gotuję wyłącznie na drobiu (indyk, kurczak) czasami daję wołowiny. Kostki bulionowej nie daję., wolę vegetę czy inna przyprawę sypką. Staram się gotować ze świeżego, nie zamrożonego mięsa. Pamiętam o odszumowaniu.
Warzywa wiadomo: marchewka, seler, pietruszka, por, cebula opalona na ogniu, liść laurowy...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:41, 25 Wrz 2009    Temat postu:

hehe, widzę że cebula podpalona to podstawa Yellow_Light_Colorz_PDT_02
liscia laurowego tez nie dodaje, za to bez natki pietruszki to nie ma rosołu dla mnie Smile
Dość długo gotowalam rosół, wrzucając mięsko na wrzątek....a to był błąd Wstyd
Co prawda nie bylo szumowin, ale smak całkiem inny (wg.mnie gorszy)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
katatarzyna




Dołączył: 26 Lip 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 17:49, 25 Wrz 2009    Temat postu:

ja w zasadzie lubię to zbieranie szumowiny podczas gotowania rosołu Wink taki rytuał heheh

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:59, 25 Wrz 2009    Temat postu:

katatarzyna napisał:
ja w zasadzie lubię to zbieranie szumowiny podczas gotowania rosołu Wink taki rytuał heheh

Ja ostatnio, to przelewam rosół przez sitlko i pozbywam się wszystkich resztek mieska, potem dodaję marchew i zielona pietruszkę Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:00, 25 Wrz 2009    Temat postu:

Robię tak jak Kasia. I przelewam przez sitko jak dużo szumowin. Podaję z makaronem (nie wyobrażam sobie z ziemniakami, co w niektórych regionach Polski jest bardzo popularne).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
katatarzyna




Dołączył: 26 Lip 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 6:25, 26 Wrz 2009    Temat postu:

my jemy różnie: z makaronem (nitki, świderki), z ziemniakami (cale ziemniaczki), z lanymi kluskami (moja ulubiona wersja), z ryżem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:33, 07 Paź 2009    Temat postu:

oj oj rosołu z ryżem to ja nie jadłam Shocked

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:26, 07 Paź 2009    Temat postu:

moja mam robi tzw. ryżówkę, taki rosołek z ryżem.
Ja preferuję makaron, zwłaszcza domowy mojej mamy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
katatarzyna




Dołączył: 26 Lip 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:27, 07 Paź 2009    Temat postu:

u nas zawsze rosół z ryżem mieliśmy robiony przy problemach żołądkowych, albo "na chorobę" Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 8:12, 15 Paź 2009    Temat postu:

Apropo rosołu to nie uznaje do niego żadnego innego makaronu jak nitki. Świderki, kolanka czy inne do rosołu , to dla mnie masakara Laughing
a wiem że niektórzy tak jedzą Shocked


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EvA




Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:24, 15 Paź 2009    Temat postu:

Ja też tylko nitki preferuję.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:36, 15 Paź 2009    Temat postu:

do grzybowej zniosę kolanka czy świderki ale do rosołu tylko nitki-najlepiej domowe mojej mamy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
katatarzyna




Dołączył: 26 Lip 2008
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:55, 15 Paź 2009    Temat postu:

a ja właśnie nie przepadam za nitkami
uwielbiam świderki, kolanka i każdy inny gruby makaron do rosołu

jeśli nitki, to w ostateczności te okrągłe (taki makaron jak do spaghetti tylko krótki)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin