Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna www.uagi.fora.pl
kobiecy punkt widzenia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zupa grzybowa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:04, 20 Gru 2008    Temat postu: Zupa grzybowa

Szukam prostego i sprawdzonego przepisu na zupę grzybową Embarassed i na pierogi z grzybami i z kapustą

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MalibuBlue




Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wyspy Zielonego Przylądka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:40, 23 Lut 2009    Temat postu:

a to juz przedawnione ale napiszę Smile

Na wigilijną zupkę grzybową to ja mam taki przepisik Smile

SKŁADNIKI:
suszone grzyby (podgrzybki lub prawdziwki), 2 małe paczki
włoszczyzna( marchewka, pietruszka, seler, por,)
śmietana
przyprawy
makaron ( najlepiej łazanki)

Sposób przygotowania Smile

grzybki zalewam w około 500ml wody ciepłej dzień wcześniej i ostawiam zeby się moczyły Smile
Gotujemy wywar z włoszczyzny moze być na ważywach w całości jak rosołek a moze być np marchew pokrojona w plasterki lub starta na tarce Smile ja osobiście wolę startą jak do zupki jażynowej ilość warzyw na oko daję Smile
potem w dniu wigili na godzinkę przed kolacją wstawiam grzybki w tej wodzie co się moczyły do gotowania i tak gotuję około 1 godzinkę az będą miękkie Smile
Potem do wywary wlewam wode z grzybkami i zaprawiam śmietanką i przyprawami Smile i gotowe Smile gotuje łazanki i pycha jest Smile

No czsem trzeba grzyby po ugotowaniu pokroić bo są duże Smile

a i w sumie bez tego moczenia to 60 min się robi zupkę i jest naprawde prosta i przepyszna Smile


Tobie się to juz nie przyda ale moze w przyszłym roku komuś


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 6:42, 17 Wrz 2009    Temat postu:

Uwielbiam grzybową , zwłaszcza na Wigilie Smile
i to tylko i wyłącznie z suszonych grzybów! Mama moja robi zupe z mrozonych Evil or Very Mad


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 8:54, 17 Wrz 2009    Temat postu:

ja tez tylko z suszonych, już myślę o tegorocznej Wigilii i mi ślinka kapie

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez agabil1 dnia Czw 8:55, 17 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:18, 17 Wrz 2009    Temat postu:

Hehehe, juz niedługo Wigilia Mr. Green

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:49, 28 Lis 2009    Temat postu:

Tak jak mówiłam, znowu na Wigilie będą te grzyby
zieleniatki
[link widoczny dla zalogowanych]

Moja rodzina się nimi zachwyca, ja nie lubie Evil or Very Mad trudno, sama sobie ugotuję swoja zupkę z suszonych Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agabil1
Administrator



Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:12, 28 Lis 2009    Temat postu:

o, nie znam tych grzybów

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:46, 16 Gru 2009    Temat postu:

Wiecie, nigdy nie moczę grzybów suszonych, od razu wrzucam do bulionu Smile nie widzę różnicy ani w smaku ani w kolorze zupy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:00, 17 Wrz 2010    Temat postu:

jotemka napisał:
Wiecie, nigdy nie moczę grzybów suszonych, od razu wrzucam do bulionu Smile nie widzę różnicy ani w smaku ani w kolorze zupy.

Dodam jeszcze że szkoda tego wywaru z moczonych grzybów wylewać, choc niektórzy tak robią.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
carolinascotties




Dołączył: 04 Gru 2008
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:12, 29 Lis 2010    Temat postu:

jotemka napisał:

Dodam jeszcze że szkoda tego wywaru z moczonych grzybów wylewać, choc niektórzy tak robią.


i ja nigdy nie wylewam - dzis uzylam do podlewania kiszonej kapusty, ktora gotowalam z grzybami i odrobina miodu Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka




Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 410
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:03, 15 Lip 2011    Temat postu:

agabil1 napisał:
o, nie znam tych grzybów

Rosną one późną jesienią, nawet przymrozki im nie straszne , rosna pod ziemią (heheh jak trufle chyba) Niektórzy je uwielbiaja. Takie sobie, ja nie przepadam za blaszkowatymi (oprócz kani) są też w kolorze siwym, potocznie zwane - siwkami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.uagi.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin